Cele 7 ‘NU FACETI CA EI’

FAIL FreshestWebs

Evitati eticheta “NU FACETI CA EI”

Scurta noastra lista de gafe va va ajuta sa evitati categoria NU FACETI CA EI! sau cum am spune altfel, 7 moduri de a nu da FAIL cand vine vorba de rata de conversie.

1. Mesaj Ambiguu

Daca ai putea sa strici toata campania de marketing cu un singur lucru, acesta ar fi acel lucru. Si e incredibil cat de frecvent se intampla acest lucru fara ca nimeni sa bage de seama. Mesajul potrivit e acela care se pastreaza intact de-a lungul sirului de evenimente. Cu alte cuvinte, trebuie sa existe o consistenta de la bannerul publicitar AdWords, la lading page, la pagina de confirmare si pana la site-ul destinatar (in functie de scopul campaniei dumneavoastra).

De fiecare data cand rupi ritmul de conversie ii dai vizitatorului o palma si o invitatie directa catre concurenta. Daca nu poti sa pastrezi acelasi mesaj in fiecare punct separat al campaniei, aceasta va deveni un esec.

Problema apare de cele mai multe ori cand fiecare etapa a campaniei este organizata de alt departament. Tipul care se ocupa cu e-mail-urile nu vorbeste cu echipa PPC care nu vorbeste cu managerul si fiecare vine cu propria versiune a unui mare nimic.

Atentie ! Daca ai picat aceasta etapa, ar putea fi dureros in continuare…

2. Generatoare de vizite inutile

E vineri. Ai petrecut 3 zile proiectand si construind landing page-ul perfect, ai bagat un formular de inscriere si esti gata de plecare. Visezi despre cum ti se va umple Inbox-ul de comenzi. Iesi in oras ca orice om vineri seara.

Se face luni si seful iti cere un raport. Cu un zambet larg pe buze vrei sa-i arati ce vizitatori ai avut dupa ce ai cheltuit 2000€ pe PPC. Dar vai, nu exista nici un vizitator, Inbox-ul tau e gol, iar cei 2000€ au fost drenati.

“Ce naiba s-a intamplat?

L-ai testat inainte?

Pai mergea pe calculatorul ala si am presupus….”

Discutie ipotetica sef – designer

Lectia: Testeaza intotdeauna paginile pentru a te asigura ca functioneaza orice element interactiv. Verifica pagina in toate browserele si deabia dupaia poti incepe sa platesti pentru generarea traficului.

3. Alegeti un singur obiectiv si concentreaza-te pe el

Am vazut landing page-uri care prioritizau un singur produs/seviciu, iar in stanga si in dreapta apareau reclame Google AdSense. Gandeste-te! Ai platit 2 euro ca cineva sa dea click pe pagina ta doar ca tu sa faci reclama mai departe la “Instalatori de termopane in orasul tau”.

Sa spunem ca aceasta este cel mai grav scenariu. Ce altceva se mai poate intampla?

A fost dovedita in multe randuri afirmatia ca un landing page bine gandit este mai eficient ca un homepage. Motivul principal este acela ca landing page-urile sunt proiectate pentru un singur obiect/serviciu si pentru un anumit public tinta. Pe homepage exista prea multe elemente care te distrag de la scopul final, acela de a da click pe butonul mare si stralucitor.

Acestea fiind spuse, incercati sa evitati urmatoarele aspecte:

Posibilitatea navigarii catre alt site

Bannere pentru alt produs/serviciu

Reclame Google AdSense

4. Watermark-uri pe fotografii furate din alta parte

Sau de ce nu e bine sa furi fotografii. Tz tz tz…Exista destule alternative gratuite pe internet pentru poze sau icon-uri (IconFinder FindIcons Icon Archive). Nimic nu striga ieftin si de neincredere decat o poza de 4€ pe care nu ai dat nici un ban.

5. Mai intreaba-ma inca o data daca vreau sa parasesc site-ul… O data!

Stiti foarte bine la ce ma refer. E ca si cum masina te-ar intreba daca esti sigur ca vrei sa franezi in timp ce zidul din fata devine din ce in ce mai mare. Uneori mesajele sunt contradictorii iar unii utilizatori sunt pusi in dificultate, nestiind daca sa dea click pe OK sau pe Cancel.

Vreti sau nu sa nu fiti in alta parte? Raspundeti repede OK sau CANCEL !

Nu-ti place ! Stim ! Nu o face niciodata !

6. Joaca dea v-ati ascunselea cu CTA-ul

CTA – “Call To Action” button*

Daca vizitatorul paginii tale nu realizeaza ce ofera site-ul tau in primele 5 secunde ale vizitei, probabil l-ai pierdut. Sunt prea multe de facut online in zilele noastre, si sa pierzi timpul fara sa stii de ce nu e o alegere.

Testul este simplu. Vizitatorul intra, sta 5 secunde pe site, site-ul este inchis iar vizitatorul trebuie sa raspunda la 5 intrebari:

1.Despre ce e vorba?

2.Imi pasa?

3.Este de incredere?

4.Cum particip?

5.Este important?

Aceste intrebari sunt generice deoarece trebuie tinut cont de numarul mare de site-uri diferite.

Conform Dictionarului Urban, regula de 5 secunde se poate aplica si in cazul mancarii scapate pe jos. Daca o ridici inainte sa treaca 5 secunde se presupune ca nu e murdara si poti sa o mananci.
Regula de 5 secunde este general valabila in cercurile web, cat despre mancare…Google it !

Trebuie sa eviti momentul de “Habar nu am ce caut aici” din capul fiecarui vizitator de pe site. In primele secunde ale vizitei, clientul trebuie sa destinga scopul paginii si sa realizeze cum sa interactioneze cu aceasta. Aici intervine butonul de CTA, plasat de obicei in partea de sus a paginii web.

Rolul acestui buton e de a raspunde la 3 intrebari:

Unde sunt?

Unde trebuie sa ajung?

Cum ajung acolo?

7. Nu-ti plictisi vizitatorii

Prea multa informatie il face pe vizitator agitat. In capul lui, randurile pline de text inseamna mai multa munca, mai mult timp pierdut. Nu vrei asta.

“Cut a web page in half. Then throw away 50% of what’s left”

Steve Krug – “Don’t make me think”

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *